středa 8. ledna 2014

Filmový večer

Můj Muž odjel na dva dny na poradu a pokaždé když není doma, jsem vzhůru minimálně do půl dvanácté, protože nemůžu spát. Aspoň jsem se mohla podívat na filmy, do kterých se mu nechce.
Little Miss Sunshine - rodinná road movie, ve které se dosti nesourodá rodinka vydala na soutěž krásy se sedmiletou Olive. Tatínek uznává jen vítěze, protože vymyslel nějaký program, jak být úspěšný, na kterém chce vydělávat. Strýček Frank se právě pokusil o sebevraždu z nešťastné lásky a úpadku své kariéry. Děda, kterého vyhodili z domova důchodců, protože šňupe heroin. Patnáctiletý bratr Dwayne, který složil slib mlčenlivosti, dokud se nedostane na leteckou akademii. A maminka. Odpočinkový pohodový film. Závěrečný tanec, který Olive nacvičovala se svým dědou byl opravdu překvapení večera.
 
Film jsem shlédla docela rychle a tak jsem si řekl, že bych se mohla kouknout kousek
Nic nás nerozdělí, jak se jim povedlo natočit tsunami. Sprostě jsem přetočila prvních deset minut, aby mě smetla obrovská přílivová vlna a já už potom film nedokázala vypnout. Po skončení jsem poctivě dokoukala i těch prvních deset minut.
Manželé přijeli do Thajska oslavit Vánoce se svými třemi syny. Vlna je rozdělí a tak se snaží přežít a doufají, že se opět shledají a hlavně, že druhá část rodiny je stále naživu. Film je inspirován skutečným příběhem jedné rodiny. Není to hollywoodská produkce, je to španělský film. Rozhodně je to silný, drsný a hodně krvavý příběh. Pamatuju se, jak jsme před lety v televizi sledovali záběry tsunami s mrazením v zádech. Bylo to opravdu děsivé. Tady si to prožijete se vším všudy. Matku hraje Naomi Watts, která si vytrpěla nejvíc. Naprosto strhující byl Tom Holland jako její nejstarší syn Lucas. Připravte si pevné nervy a kapesníčky.
 
A na závěr Volavka versus Skrytá identita
 
Skrytá identita je remakem hongkongského filmu a asi je známější, ale pro mě je to naprosto zbytečný film s přepálenou stopáží 150 minut.
 
Sledujeme příběh dvou mužů. Jeden jako tajný policista vstoupí v utajení, o kterém ví jednom dva lidé, do služeb mafie. Buď ho pronásleduje policie nebo ostatní gangsteři. Druhý nastoupí jako mafiánský špion k policii. V průběhu několika let se oba vypracují na vyšší pozici. Obě strany začnou hledat špeha ve vlastních řadách a oni navzájem se snaží odhalit. Kdo první odhalí špeha, přežije.
 
Volavka má naprosto úžasné tempo, ničím se nezdržuje a napětí se stupňuje.
Skrytá identita má občas dobré scény, ale tempo naprosto ničí scény s hlavním hajzlem mafiánem Jackem Nicholsonem. Naprosto zbytečně se tam vykecává s prominutím o h....
 
Je tu i velký rozdíl v pojetí mafiánského špiona. Andy Lau ve Volavce ho hraje jako nešťastného člověka, který by s tím rád skončil, ale ví, že to nejde. Cítíme jeho rozpolcenost. Naproti tomu Matt Damon ho hraje jako naprostého slizkého hajzla a slabocha, který se chová jako hajzl i ke své přítelkyni a ke kterému člověk necítí nic než odpor. Ve spoustě filmů mám Matta ráda, ale tady to fakt zabil.
 
Ve Skryté identitě je jediný kdo ji táhne Leonardo. Byl výborný, ale sorry, jeden herec film nezachrání.
 
Naprosto zbytečná v SI byla postava policajta Marka Wahlberga, který tam byl jenom proto, že nenávidí postavu Matta Damona. Asi aby se ukázalo, že policajti mají na zločince čich. A na hollywoodský přidaný konec.
 
V SI spojili navíc dvě postavy v jednu. Přítelkyně mafiánského špiona, která byla ve Volavce pravděpodobně spisovatelkou a psycholožku, ke které chodil utajený policista a měli spolu přátelský vztah. V SI se z ní stala psycholožka přítelkyně Matta Damona, aby se s ní posléze mohl Leonardo vyspat. Protože v Americe to prostě bez sexu ve filmu nejde. Nechápu, že dostal Oscara za nejlepší film. Na Volavku prostě nemá.
 

Žádné komentáře:

Okomentovat